Het Instellen en Kalibreren van Je Platenspeler

lee-campbell-4f_Kk-AYf64-unsplash

Voor elke vinylenthousiast is het cruciaal om te weten hoe je een platenspeler correct instelt en kalibreert. Dit proces zorgt niet alleen voor de best mogelijke geluidskwaliteit, maar beschermt ook je platen tegen slijtage. Hier duiken we diep in de stappen die nodig zijn om je platenspeler optimaal te laten presteren.

Basisbegrippen

Voordat we beginnen, laten we enkele basisbegrippen doornemen die essentieel zijn voor het instellen van een platenspeler:

  • Toonarm: De arm waar de naald of stylus aan bevestigd is. De juiste afstelling hiervan is essentieel voor een correcte tracking.
  • Tracking force: De kracht waarmee de naald in de groeven van de plaat drukt. Te veel of te weinig kracht kan de geluidskwaliteit beïnvloeden en de platen beschadigen.
  • Anti-skating: Compenseert de neiging van de toonarm om naar binnen te ‘skaten’ richting het midden van de plaat. Correcte afstelling zorgt voor een gelijke druk over de gehele plaat.
  • Cartridge alignment: De juiste positionering van de cartridge (en dus de naald) ten opzichte van de plaat, voor optimale tracking en geluidskwaliteit.

Stap voor Stap Instellen

1. Balanceren van de Toonarm

Begin met het balanceren van de toonarm. Zet je platenspeler uit en verwijder eventuele platen. Zorg ervoor dat de toonarm vrij kan bewegen. Draai het contragewicht aan het einde van de toonarm totdat de arm horizontaal zweeft. Dit is de ‘nul’-instelling van de tracking force.

2. Instellen van de Tracking Force

Raadpleeg de specificaties van je cartridge voor de aanbevolen tracking force. Draai het contragewicht totdat de gewenste tracking force is bereikt. Sommige platenspelers hebben een schaalverdeling, maar een digitale tracking force gauge zorgt voor de meest nauwkeurige afstelling.

3. Aanpassen van Anti-Skating

Stel de anti-skating in volgens de tracking force. Als je tracking force bijvoorbeeld 2 gram is, stel je de anti-skating ook in op 2. Dit voorkomt dat de toonarm naar het midden van de plaat ‘skate’, wat slijtage en geluidsvervorming kan veroorzaken.

4. Cartridge Alignment

Voor optimale geluidskwaliteit moet de cartridge zo worden afgesteld dat de naald parallel loopt aan de groeven van de plaat op meerdere punten over de plaat. Gebruik een protractor (sjabloon) specifiek voor jouw platenspelermodel om de cartridge juist te aligneren.

Belang van Precisie

Het nauwkeurig instellen en kalibreren van je platenspeler kan initieel intimiderend lijken, maar het is een cruciale stap om het meeste uit je vinylcollectie te halen. Een goed afgestelde platenspeler levert niet alleen een superieure geluidskwaliteit, maar vermindert ook de slijtage van zowel de naald als je platen. Neem de tijd om deze stappen zorgvuldig uit te voeren; het is een investering die zich uitbetaalt in de vorm van jarenlang luisterplezier.

Onze aanraders:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0